Wednesday, August 29, 2007

Typical Hong Kong

Waarom eigenlijk de naam Hong Kong en niet Kong Hong of Kong Kong?
Hong Kong is afgeleid van een uitspraak van het Yue-dialect: Heung Gong. Dit betekent 'geurige haven'. De haven van Hong Kong is aanwezig vanaf de 'geboorte' van Hong Kong. De geur van de bomen in Hong Kong trok de aandacht van veel reizigers. De geur was zo aanlokkelijk voor de reizigers zodat ze de haven hebben vernoemd naar de heerlijke geur - namelijk geurige haven.

Het grappige is dat als ik nu de naam voorgelegd krijg- geurige haven- dan zou ik het anders verklaren. Vanwege overvloed aan smog in de lucht zou ik de verklaring van geurig eerder zoeken in vervuild, of vies ruikend. Als je rondloopt in de stad is de smog niet extreem merkbaar, maar zodra je foto's neemt dan geeft het fototoestel je wel degelijk een bewijs van smog in de lucht.

Hong Kong bestaat uit 4 delen: Hong Kong Island (mijn thuishaven), Kowloon, New Terrorities en 235 outlying islands. Volgens vele Chinezen is Hong Kong niet helemaal vergelijkbaar met China. Ik hoop eind januari hierover zelf een oordeel te kunnen geven.

Eén ding is zeker; in Hong Kong zijn wel degelijk de invloeden van Engeland merkbaar. Als toevoeging op sommige geschiedenislessen, Hong Kong was tot 1997 een kolonie van Engeland. Ik ben de engelse enigszins 'dankbaar', want anders had ik hier absoluut niet kunnen wonen zonder 1 woord Chinees te spreken. Gelukkig zijn veel dingen ook in het engels geschreven - waardoor het voor mij niet 1 groot doolhof is met alleen maar 'geheimtaal'. Ondanks het lang een engelse kolonie is geweest is het engelse vocabulair voor de 'oudere' chinezen erg beperkt - waardoor een simpel gesprek onmogelijk is.
Als je de straat op loopt zie je ook overal Engelse dubbeldekkers rijden en natuurlijk; iedereen rijdt aan de linkerkant. Zelfs daar moet ik erg aan wennen - want het oversteken wordt meteen een stuk gevaarlijker als je vergeet eerst rechts te kijken (in plaats van links zoals ik gewend ben).

En kun jij je voorstellen dat je 's ochtends op staat met een ontbijt van rijst en noodles? Eigenwijs als ik ben begin in de eerste week in ieder geval nog gewoon met een vertrouwde boterham met jam. Er zijn natuurlijk ook wel chinezen die een sandwich nemen 's ochtends. Maar toch zeker een overgroot deel start met rijst en zelfs 's middags en 's avonds zetten zij deze maaltijd voort. Variatie in de keuken kennen zij niet echt - tenminste als je niet onder variatie verstaat de verschillende soorten rijst en noodles die je hebt.....

Het studentenleven in Hong Kong is ook opmerkelijk. Elke student leeft op de campus in een Hall (een flat) en zoals ik al eerder een 'postje' heb laten vallen; elke hall heeft zijn eigen gewoontes, activiteiten, yells etc. Ik kan je vertellen voor een freshmen (nieuwe studenten uit Hong Kong) is het belangrijk de orientatiecamp te volgen. En het is echt onvoorstelbaar maar het lijkt soms net een gemeenschap. Elke hall heeft zijn eigen kleding en yell. Gisterenochten werd ik wakker van de yells van 2 halls. Zij waren ontzettend hard de yells tegen elkaar aan het schreeuwen.
My buddy (het locale meisje wat mij begeleidt) vertelde mij dat lokale studenten door deze oriëntatie meer open worden, want chinese mensen zijn erg verlegen en vrij serieus. Over de vriendelijkheid van Chinese mensen heb ik helemaal niets te klagen!

Uhh trendy - zijn Chinezen echt trendy? Chinezen zelf willen trendy zijn, en hoe doen ze dat? Nou dat is heel simpel. Je kijkt naar een japanner en je imiteert het gewoon. Ik heb namelijk gehoord dat Chinezen (en dan heb ik het hier over de chinezen van het Mainland) Japanners adoreren. Zij zien Japan als het grote voorbeeld. Kun jij het je voorstellen?

Hopelijk ga ik nog meer echt Chinese bizarre weetjes spotten..

PS. de wat vertraagde foto's van de eerste dagen zijn te vinden op www.flickr.com/photos/marion_heijmans

No comments: