Tuesday, October 16, 2007

Shanghai

De volgende internationale bestemming; Shanghai.
Deze keer hadden we het hostel al van te voren geboekt - dus vanaf het Airport kon onze zoektocht naar ons Hostel - Beehome - meteen beginnen. Met mijn 'Chinees- Spreken en begrijpen' en mijn kleine vocabulaire van de Chinese lessen kon het grote avontuur beginnen. Trouwens de Travelguide van China speelt ook wel een belangrijke rol in ons avontuur. Een handige hulplijn om Shanghai in 3 dagen toch wel volledig 'benuttigd' te hebben.

Voor mijn trip was mijn associatie met Shanghai eigenlijk alleen Business. Na mijn trip kan ik zeggen dat Shanghai meer dan busines is. Veel meer.
De vrijdagavond kwamen we na het testen van de treinexpres en de subway bij het metrostation aan waar we onze tocht naar het postel per voeten voortzette. Maar om te voorkomen dat we een stap in de verkeerde richting zette, besloten we eerst onze plattegrond maar eens te bestuderen. Een plattegrond bestuderen in een openbare ruimte in China hou je nooit langer vol dan 2 minuten, want dan komt de hulp al van alle kanten. In het Chinees of Engels - allemaal proberen ze je te helpen. Dus al na 2 minuten konden wij onze map neerleggen. Bruce kwam voor hulp - en hoe toevallig - hij woonde praktisch naast ons hostel.

De volgende ochtend heeft Bruce ons allerlei plekken in de stad laten zien - en ons het locale eten laten testen. Vers van de straat en echt wat anders dan al dat Hong Kongse eten - dus vanaf nu struinen we straten af om het terug te vinden.
Na een aangenaam 'straatonbijtje' hadden we te tickets gekocht voor de nachttrein naar Beijing en zijn daarna de Old Town ingegaan. Amazing. Die gebouwen - echt Chinees en alles in tempelstijl. Het beeld in de straat is gaaf - het beeld in mijn geheugen ook, maar de foto's kunnen dit echt niet naproduceren. Nu zie je maar weer dat de Japanse manier van reizen zeker niet effectief is in China. In de Old Town heeft Bruce ons wederom een locale taste aangeraden - maar de geur (afschuwelijk) was blijkbaar afgestemd op het eten (ook afschuwelijk). Een geur die meer dan een uur stinkt in de wind. Maar blijkbaar verschillen de smaken - want de Chinese stonden er een half uur voor in de rij.

Omdat we meer wilde zijn dan de 'hotspots' zijn we op onze innelijke kompassen verder gegaan richting een gezellig locale area. Het is echt heerlijk om in die straten rond te lopen. Niet al die hoogbouw van Hong Kong en je ziet ook echt het straatleven van Shanghai. Mensen die buiten Chinese Chess zitten te spelen - oudere hangplekjes. Kinderen de spelen op straat en de maaltijden die bereidt worden buiten. Voor je het weet loop je in een grote ruine - waar waarschijnlijk 1 jaar later nieuwe hoogbouw staat.

Vanaf vroegeruit waren er veel verschillende handelsposten gevestigd in Shanghai. Engeland en Frankrijk waren de landen in kwestie dus hun eigen 'area' was dan ook terug te vinden in Shanghai, inclusief rechtspraak en eigen democratie. Het is van alle gebouwen in die wijk af te lezen dat het Europees is. Met name de Engelse concessie was erg westers - en is nu ook een van de populaire goingout area. De Franse concessie leek 's avonds wel een spookslot - donkere straten met grote bomen. En moet je je dan voorstellen - die Chinezen in hun 'pakje' rijdend op een brommertje door de straat. Fotonemenswaardig!

De zondag zijn we wederom de stad in gegaan om weer een ander deel te verkennen. Nanjing road stond op de planning. Maar deze planning werd enigzins aangepast bij de Metro- toen we door een Chinees meisje werden aangesproken. De hemd werd ons bijna van het lijf gevraagd - en de vraag of wij (anna, kristin en ik) zusjes waren kwam ook bij dit gesprek weer boven. Blijkbaar lijken Europeanen in de ogen van Chinezen allemaal opelkaar. Maar het was meer dan gezellig. Deze gezelligheid werd voortgezet in een theeceremonie. Nooit van gehoord? Nou ik ook niet hiervoor. Het is een 'show' waar je allerlei traditionele Chinese thee probeert en ook waar je kennis over thee enorm wordt vergroot. Echt bijzonder.

De avond was een hoogtepunt. Letterlijk en figuurlijk - omdat we de 78e verdieping van de TingMao tower bezocht hebben. Het kosten wat moeite om de liften te zoeken - ja liften- want om tot de top te komen kun je niet voldoen met 1 lift. Op zijn minst 3 graag. Op de top had je een goed uitzicht over Shanghai en de bar maakte onze avond nog gezelliger.

De afsluiter in Shanghai was goed en mijn beeld over Chinese mensen moest ook enigzins bijgesteld worden. De eerste statement is 'de Chinese mensen spreken engels'. Ja, er zijn wel degelijk mensen die engels spreken. Shanghai overtreft Shenzhen met het aantal mensen met een engels vocabulaire zeker!
Statement 2: 'ze spugen op de grond, ze gorchelen'. Ook ja, ik dacht het vooraf al - maar ik kan het meer dan bevestigen. Mooi achtergrond geluidje als je door de stad loopt is het zeker niet, blegh. En de laatste statement in deze blog: Chinezen kunnen goed voordringen in rijen - wederom ja moet ik toegeven - ook dit klopt.

De tijd gaat snel - tikt voorbij - ook al waren het eigenlijk maar 3 dagen. Voor ik het wist stond ik alweer voor onze nachttrein. Goodbye Shanghai - maar gelukkig nog niet Goodbye China. Want van het ene avontuur stappen we zo het andere in - Goodmorning Beijing!

Alle liefs vanuit Beijing!

2 comments:

Anonymous said...

Hey Marion!
Echt super gaaf joh die verhalen van je!Ik zie dat je je wel vermaakt daarzo!Wordt er alleen beetje jaloers van hoor;)Helemaal nu ik moet gaan beginnen met leren voor mijn tentamens...Maar ja dat heb je zelf natuurlijk nu ook zo ongeveer?? Toch?? Dus ja ik zal maar niet te veel zeuren;)!Heel veel plezier nog en ik spreek je snel weer een keertje!
Kus Nicole

Unknown said...

Lieve Marion
Heel fijn te merken dat je het daar zo naar je zin hebt.(Wist ik eigenlijk al wel!) Dat je weer veel nieuwe ervaringen hebt opgedaan is wel te lezen. Hopelijk ga je dat ook nog doen met het "reizen" in Januari, maar het zal heel fijn zijn als je weer heelhuids terug in nederland bent. We missen je hier! Veel succes met je tentamens. Liefs, dikke kus mamma.